جمعه, ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳، ۱۲:۵۵ ب.ظ
۹ مطلب توسط «مصطفی محمدی» ثبت شده است

انتقال بیمه بدنه (شرایط و روش‌های انتقال بیمه بدنه)

حتما می‌‌دانستید یکی از پرطرفدارترین بیمه‌ها، بیمه بدنه است. انتقال بیمه بدنه موضوعی با نکات خاص است. تهیه بیمه بدنه اجباری نیست؛ ولی داشتن آن، می‌تواند خسارت‌های بسیار زیادی را جبران نماید.

اطلاعات مفیدی در حوزه بیمه بدنه وجود دارند. در این مقاله‌ به بررسی کامل نحوه انتقال بیمه ماشین می‌پردازیم و شما را با جواب:” آیا بیمه بدنه قابل انتقال است؟” آشنا کنیم. پس همراه ما باشید.

چرا بیمه بدنه را منتقل می‌کنیم؟

ما به دلایل مختلفی بیمه بدنه خودروی خود را واگذار می‌کنیم. از بین دلایل، می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. فرد می خواهد بیمه خود را به یک شرکت بیمه دیگر انتقال دهد.
  2. فرد خودروی جدیدی را خریداری کرده است. او قصد انتقال تخفیفات عدم خسارت به خودروی جدید خود دارد.
  3. خرید خودروی صفر از دلایل دیگر است. فرد می‌تواند تخفیفات عدم خسارت خودروی قبلی را به خودروی صفر خود منتقل کند.

چگونه بیمه بدنه را منتقل کنیم؟

فرایندهایی برای انتقال بیمه ماشین وجود دارد.این مراحل به ترتیب زیرهستند:

  1. اگر قصد انتقال بیمه را به یک خودرو دیگر دارید،ارائه درخواست به شرکت بیمه لازم است.
  2. باید مدارک ماشین و بیمه‌نامه‌ها را به همراه داشته باشید.
  3. بازدید کارشناس بیمه از خودرو ضروری است. او بعد از بررسی، ارزش جدید خودرویتان را اعلام می‌کند. در آخرین مرحله، مبلغ مابه التفاوت حق بیمه پرداخت می‌شود.

شرایط انتقال بیمه ماشین چیست؟

انتقال بیمه بدنه شرایط مختلفی را دارد.هنگام این کار برای بار اول، باید با تمام آن ها آشنایی داشته باشید. شما نمی‌توانید تخفیفات بیمه بدنه خودتان را به یک راننده دیگر انتقال دهید. تخفیفات بیمه بدنه فقط به خودروی جدید خودتان منتقل می‌شود. مراحل در زیر لیست شده‌اند:

 

  • قبل از تاریخ انقضای بیمه بدنه، باید نسبت به انتقال اقدام کنید.
  • فروش خودروی همراه با بیمه‌نامه را تا ۲۴ ساعت به شرکت بیمه مد‌نظر اطلاع دهید.
  • در صورت اتمام اعتبار بیمه‌نامه، حداکثر تا ۶ ماه برای انتقال آن به خودروی جدید خود فرصت دارید.
  • در فرایند انتقال، به مدل خودرو نیز توجه خواهد شد: اگر خودرو جدید ارزش بالاتری داشته باشد، یک بیمه‌نامه جدید صادر می‌شود. درغیراین صورت، شرکت بیمه مقدار اضافی پرداختی را برمی‌گرداند.

آیا انتقال بیمه بدنه به شخص دیگر امکان‌پذیر است؟

فرایند واگذاری به غیر امکان پذیر نیست. تنها در صورت درخواست کتبی بیمه‌گزار، فرایند تحقق می‌یابد. البته محدودیت‌هایی وجود دارند.مثلا، نمی‌توان تخفیف های موجود در بیمه بدنه را انتقال داد.


بیمه بدنه چیست؟ پوشش بیمه بدنه

پوشش بیمه بدنه به دو بخش اصلی و اضافی تقسیم بندی می‌شود. هر یک از پوشش‌‌های بیمه بدنه، دسته بندی‌های متفاوتی را به خود اختصاص داده‌اند. هر فردی در طول سال ها رانندگی خود یک بار هم که شده با حوادث مختلفی رو‌به‌رو شده است. این حادثه می‌تواند تصادف یا سرقت قطعات خودرو باشد. اکنون سوالی که برای بسیاری از افراد به وجود می‌آید:” کدام یک از این موارد در بین پوشش اصلی بیمه بدنه قرار می‌گیرند؟ کدام در گروه پوشش‌های اضافی بیمه بدنه جای دارند؟” اگر شما می‌خواهید به جواب این سوال‌ها و اطلاعات دست پیدا کنید، کافی است ادامه مطلب را دنبال کنید. از این رو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

پوشش بیمه بدنه چیست؟

قبل از اینکه به بررسی کلی پوشش‌ها بپردازیم، بد نیست تا مفهوم پوشش بیمه بدنه آشنایی پیدا کنید. پوشش‌های اصلی و الحاقی بیمه بدنه به خودروی آسیب دیده تعلق می‌یابد. این آسیب‌ها می‌توانند گستردگی بسیار زیادی را داشته باشند. بیمه بدنه هزینه‌های مختلفی را تحت پوشش خود قرار می‌دهد. این پوشش‌ها در بین حوادث طبیعی قرار می‌گیرند که از آن ها می‌توان به گزینه‌هایی همچون زلزله، صاعقه و آتش سوزی اشاره کرد.

اگر زمانی که ماشین شما دزدیده و در همین حین دچار صدمه نیز شده باشد، در آن صورت بیمه بدنه اقدام به پرداخت هزینه‌های مربوطه می‌نماید. اگر شما نیز صاحب یک خودرو هستید، با پوشش‌های بیمه اتومبیل خود باید به طور کلی آشنایی داشته باشید که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

چنانچه تصادفی رخ دهد، بیمه بدنه پوشش‌های زیر را به بیمه‌گزار ارائه می‌دهد:

قبل از ارائه پوشش‌های بیمه بدنه، لازم است بدانید که این بیمه دارای دو نوع پوشش اصلی و فرعی‌ست. در زیر هریک از آن‌ها را به طور کامل توضیح می‌دهیم.

پوشش‌های اصلی بیمه بدنه شامل چه مواردی می‌شوند؟

موارد مختلفی وجود دارند که در دسته بندی پوشش بدنه اصلی جای گرفته‌اند. به عنوان مثال، هنگامی که خودرو شما به سرقت رفته باشد و در حین نجات آن، خودرو صدمه دیده باشد، در آن صورت خودرو تحت پوشش اصلی قرار می‌گیرد. البته موارد دیگری نیز وجود دارند که از آن‌ها می توان به گزینه‌های زیر اشاره کرد:

  • حوادثی همچون آتش سوزی
  • برخورد صاعقه به وسیله نقلیه
  • ایجاد خسارت به چرخ ها و لاستیک‌های ماشین
  • انفجار

پوشش‌های اضافی بیمه بدنه خودرو چه مواردی را به خود اختصاص داده‌اند؟

پوشش بیمه بدنه شامل چندین مورد گسترده در بخش پوشش‌های اضافی می‌شود. هر کدام از این پوشش‌ها اهمیت بالایی را دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

پوشش شکستن شیشه

شکست شیشه در بین پوشش‌های اضافی بیمه بدنه جای گرفته است. شکستن شیشه جزئی از خسارات فرعی به حساب می‌آید. از این رو برای اینکه بتوانید بخشی از این آسیب‌ها و هزینه‌ها را جبران کنید، می‌توانید از خدمات اضافی بیمه بدنه بهره ببرید. از این رو اگر به هر دلیلی با این مشکل مواجه شوید، نگرانی ای در رابطه با تامین این هزینه ها نداشته باشید.


بیمه تامین اجتماعی چیست؟

به طور حتم، بیمه یکی از راه حل‌های کاهش دغدغه افراد به خصوص سرپرست خانواده برای تامین نیاز‌های مالی در دوران میانسالی و بازنشستگی است. با خرید ارزان ترین بیمه تامین اجتماعی، می‌توانید با خیالی راحت دوران بازنشستگی خوبی را سپری کنید و نگران پرداخت هزینه‌های مالی خود نباشید. بیمه تامین اجتماعی، طرح‌ها و خدمات گوناگونی دارد که افراد با توجه به شرایط خود می‌توانند از آن استفاده کنند، اما در حقیقیت این بیمه به دو بخش اجباری و خویش فرما تقسیم بندی می‌شود که در ادامه این مطلب درباره انواع بیمه تامین اجتماعی توضیحاتی خواهیم داد. با ما همراه باشید.

بیمه تامین اجتماعی چیست؟

همانطور که اشاره شد افرادی که از بیمه تامین اجتماعی استفاده می‌کنند به دنبال تضمین امنیت شغلی و مالی خود هستند. سازمان تامین اجتماعی برای حفظ شرایط اقتصادی و کاهش دغدغه‌های دوران بازنشستگی خدماتی را ارائه می‌کند که البته در طول پرداخت حق بیمه شرایط استفاده از پوشش‌های درمانی هم در نظر گرفته شده است. استفاده از خدمات درمانی و  بیمه‌های سازمان تامین اجتماعی  با توجه به شرایط فرد و نوع طرح بیمه تامین اجتماعی، صورت خواهد گرفت. در حقیقیت بیشتر افراد ارزان ترین بیمه تامین اجتماعی را همان بیمه اجباری از سمت کارفرماها می‌داند.

بیمه اجباری تامین اجتماعی

اگر شما جزو افرادی باشید که در یک سازمان یا شرکت مشغول به فعالیت باشد، به طور حتم با معنی بیمه اجباری آشنا هستید. این نوع بیمه تامین اجتماعی برای کارخانه‌ها، شرکت‌ها، سازمان‌ها و به طور کلی برای کارمندانی است که در حال فعالیت در صنعت کسب و کار هستند. به این ترتیب که کارفرماها بعد از ثبت شرکت خود باید به دنبال دریافت کد کارگاهی بیمه باشند تا بتوانند کارمند‌های خود را بیمه کارگاهی کنند.

توجه کنید که اگر شرکتی بعد از ثبت، کارمند‌های خود را بیمه اجباری نکند، مشمول جریمه و تخلف شده است. با پرداخت حق بیمه اجباری از طرف کارفرما و بخش کمی ‌از طرف کارمند می‌توانید ارزان ترین بیمه سازمان تامین اجتماعی را تهیه کنید. همچنین استفاده از خدمات این سازمان برای هر شخص شاغلی امکان پذیر است. سازمان بیمه‌گر تامین اجتماعی موظف است که با دریافت حق بیمه، سابقه و پوشش‌های مختلف را برای افراد در نظر بگیرد تا در دوران بازنشستگی شرایط دریافت مستمری وجود داشته باشد.

بیمه خویش فرما تامین اجتماعی

بیمه خویش فرما نوع دیگری از بیمه تامین اجتماعی است که انواع مختلفی دارد. در این بیمه‌نامه افرادی که شغل آزاد دارند یا شرایط استفاده از بیمه اجباری را ندارند، می‌توانند با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و پوشش‌های مختلف یکی از انواع بیمه بیمه خویش فرما را انتخاب کنند. نکته مهمی ‌که در این بخش باید به آن اشاره کرد تنوع و پرداخت حق بیمه است تا بتوان ارزان ترین بیمه تامین اجتماعی که با خواسته‌های شما مطابقت دارد را تهیه کرد.

در حقیقت افرادی که تحت پوشش بیمه اجباری قرار ندارند و به هر علتی کارفرما آن‌ها را بیمه نکرده است می‌توانند از بیمه خویش  فرما استفاده کنند. اگر در گذشته کارفرما داشته و برای شما حق بیمه پرداخت شده و حالا قصد پرداخت بیمه برای خود دارید، می‌توانید به سازمان بیمه تامین اجتماعی مراجعه کنید و از خدمات و پوشش‌های این سازمان مطلع شوید.

دقت کنید افرادی که سابقه ۶ ماه بیمه اجباری در یک کد کارگاهی را داشته باشند و بدون خواست و اراده خود از کار بیکار شوند، می‌توانند با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی درخواست بیمه بیکاری داشته باشند. برای دریافت بیمه بیکاری حداکثر ۳۰ روز زمان دارید تا بعد از خروج از کار اعلام وضعیت کنید تا شرایط شما برسی شود.

آیا بیمه مشاغل آزاد جزو ارزان ترین بیمه تامین اجتماعی است؟

بین بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد تفاوت‌هایی وجود دارد که از نظر پرداخت حق بیمه ماهانه و مزایا بررسی می‌شود. افراد در بیمه اختیاری تامین اجتماعی باید هزینه بیشتری پرداخت کنند، اما مزایای بیشتری هم دریافت خواهند در حقیقت مانند یک فرد مشغول به کار در کارگاه‌ها و شرکت‌ها شرایط استفاده از پوشش‌ها و مزیت‌های بیمه تامین اجتماعی را دارا هستند.

در آن طرف، حق بیمه صاحب‌های مشاغل آزاد کمتر بوده و متناسب با آن از خدمات سازمان تامین اجتماعی بهره‌مند خواهند شد. برای تهیه این نوع بیمه باید مدارک مختلفی را به سازمان ارائه کنید تا مشمول استفاده از این طرح باشید. بیمه مشاغل آزاد جزو ارزان ترین بیمه تامین اجتماعی است که همین پرداخت کم حق بیمه نسبت به بیمه اختیاری آن را جذاب تر کرده است و البته که توجیح اقتصادی هم دارد.

نکته مهم: شرایط استفاده از بیمه مشاغل آزاد منوط بر این است که فرد بیمه شونده دارای جواز کسب باشد که در غیر این صورت باید از خدمات بیمه اختیاری استفاده کند.


خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث

هنگام بروز تصادف همیشه لازم نیست با افسر پلیس تماس گرفت. بیمه شخص ثالث، تعهد جانیِ شخص ثالث، تعهد مالیِ شخص ثالث و تعهد جانیِ راننده مقصر را بر عهده دارد. دریافت خسارت بیمه نامه خودرو به دو صورت امکان‌پذیر است؛ دریافت خسارت با کروکی و بدون کروکی. بنابراین دریافت خسارت در بعضی مواقع بدون کروکی نیز امکان‌پذیر است. در ادامه می‌خواهیم به بررسی دریافت خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث بپردازیم؛ ببینیم چه شرایطی دارد و چه مدارکی برای این کار لازم است. در آخر نیز کمی در مورد دریافت خسارت بدون کروکی بیمه بدنه صحبت می‌کنیم.

کروکی چیست؟

قبل از اینکه به بحث بپردازیم بهتر است بدانیم اول کروکی چیست. کروکی یک نقشه ترسیمی از تصادف است که توسط پلیس درست می‌شود. این نقشه جزئیات خسارت، محل، تاریخ و زمان خسارت را در برمی‌گیرد. 2 نوع کروکی داریم: سازشی و غیر سازشی.

کروکی سازشی

کروکی سازشی زمانی تنظیم می‌شود که مدارک طرفین حادثه کامل باشد، طرفین درباره مقصر بودن و میزان خسارت یکدیگر توافق داشته باشند و طرفین نظر افسر را درباره حادثه قبول داشته باشند. مدارک لازم برای ارائه به پلیس هنگام ترسیم کروکی عبارت است از:

گواهینامه

کارت ماشین

برگه معاینه فنی

بیمه‌نامه شخص ثالث

کروکی غیر سازشی

درصورتی‌که یکی از موارد زیر اتفاق بیفتد کروکی غیر سازشی تنظیم می‌شود:

یکی از طرفین حادثه نظر افسر را قبول نداشته باشد.

مدارک یکی از طرفین حادثه کامل نباشد. (بیمه شخص ثالث، گواهینامه، کارت ماشین و معاینه فنی)

خسارت به وجود آمده بیشتر از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث مقصر باشد.

طرفین حادثه درباره مقصر تصادف توافق نداشته باشند.

حال که با کروکی و انواع آن آشنا شدیم باید بدانیم که در چه شرایطی برای پرداخت خسارت باید کروکی ارائه دهیم و در چه شرایطی ارائه آن الزامی نیست.

درصورتی‌که در حادثه به توافق نرسیدید چه کسی مقصر است، باید کروکی غیرسازشی تنظیم شود.

چه مواقعی داشتن کروکی ضروری است؟

درصورتی‌که حادثه رخ داده در یکی از شرایط زیر باشد ارائه کروکی برای دریافت خسارت از شرکت بیمه الزامی است:

هرگاه یکی از خودروهای طرفین تصادف پلاک شخصی نباشد. (پلیس، نظامی، دولتی و)

هرگاه یکی از خودروهای طرفین حادثه خودروی سنگین (کامیون ، اتوبوس ، مینی‌بوس) باشد.

هرگاه یکی از طرفین حادثه و تصادف فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث باشد.

هرگاه یکی از طرفین تصادف فاقد گواهینامه رانندگی باشد.

هرگاه میزان خسارت وارده بیش از 16 میلیون تومان باشد.

هرگاه تصادف با شی‌ء ثابت مانند تیر چراغ برق، جدول ، گارد ریل و باشد که نیاز به تصویر وضعیت برخورد وجود دارد. در کل هرگاه طرف زیان دیده مشخص نباشد به کروکی نیاز است.

هرگاه تصادف به‌صورت جلو به جلو (اصطلاحاً شاخ به شاخ ) باشد.

هرگاه یکی از طرفین حادثه یدک‌کش باشد.


انتقال بیمه شخص ثالث ، موانع و روش‌های گذر از آن

انتقال بیمه شخص ثالث موضوعی است که برای تعداد زیادی از بیمه‌گزاران مبهم است. به دلیل تنوع پارامترهای تأثیرگذار بر روند انتقال بیمه شخص ثالث، این فرآیند ساده ممکن است گاهی بسیار پیچیده و زمان‌بر به نظر برسد. در این پست به شرح تعدادی از این شرایط خاص خواهیم پرداخت.

موارد انتقال بیمه شخص ثالث

در بسیاری از موارد بیمه‌گزار به دلایل متعددی قصد دارد که بیمه نمه خودرو خود را انتقال دهد. در این حالت انتقال بیمه شخص ثالث می‌تواند از منظرهای متفاوتی بررسی و به روش‌های مختلفی انجام شود:

تمدید بیمه شخص ثالث با شرکت بیمه متفاوت

در بسیاری از موارد بیمه‌گزار در سال گذشته بیمه‌ای را خریداری کرده است و اکنون از نحوه و کیفیت خدمات‌دهی شرکت بیمه رضایت ندارد و تصمیم به انتقال بیمه شخص ثالث گرفته است. از طرفی ممکن است که فرد خودرویی را خریداری کند که دارای بیمه شخص ثالث بوده است و اکنون که موعد تمدید آن رسیده است تمایل به انتقال بیمه شخص ثالث خود به شرکت بیمه‌ای با خدمات بهتر و قیمت مناسب‌تر است.

برای مثال هر یک از شرکت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خودروسازی برای خرید بیمه شخص ثالث خودروهای صفر با شرکت بیمه خاصی قرارداد دارند. در بسیاری از مواقع بیمه صادرشده برای ماشین، بهترین بیمه ممکن نیست؛ بنابراین ممکن است مالک، تمایل به انتقال بیمه شخص ثالث به یک شرکت بیمه دیگر را داشته باشد.

در این حالت بدون هیچ مشکلی می‌توان انتقال بیمه شخص ثالث را انجام داد و با ارائه کارت ماشین و بیمه‌نامه قبلی، بیمه جدید را از شرکت جدید خریداری کرد.

در زمان تمدید بیمه شخص ثالث هیچ محدودیتی در مورد شرکت بیمه جدید وجود ندارد.

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث

درصورتی‌که بیمه‌نامه شخص تعدادی سال تخفیف داشته باشد، شخص می‌تواند تخفیف بیمه‌نامه را به بیمه‌نامه خودروی جدید خود انتقال دهد. در این صورت بیمه‌گزار باید قبل از ثبت بیمه‌نامه به نام مالک جدید نزد نمایندگی بیمه برود و درخواست انتقال تخفیف آن را بدهد. نمایندگی بیمه بعد از دریافت مابه‌التفاوت تخفیف بیمه‌نامه‌ی قبلی با صدور الحاقیه‌ای، تخفیف‌های این بیمه‌نامه را به خودروی جدید انتقال می‌دهد.

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث قبل از ثبت بیمه‌نامه به نام مالک جدید امکان‌پذیر است.

قانون خودروهای مشابه

در انتقال تخفیف بیمه، قانونی به نام قانون خودروهای مشابه وجود دارد. این بدین معنا است که در صورتی می‌توان تخفیف بیمه‌نامه قبلی را به بیمه‌نامه جدید انتقال داد که کاربری خودروها یکسان باشد. برای مثال نمی‌توان تخفیف بیمه‌نامه خودروی سواری را به بارکش یا بالعکس انتقال داد.

 

آیا امکان ابطال بیمه شخص ثالث وجود دارد؟

ممکن است تحت شرایطی خاص بیمه‌گزار خواستار ابطال بیمه شخص ثالث خودروی خود باشد. در این حالت اغلب شرکت‌های بیمه ابطال بیمه شخص ثالث را نمی‌پذیرند. درصورتی‌که علت تمایل بیمه‌گزار به ابطال بیمه نارضایتی از خدمات یا انتقال بیمه شخص ثالث خودروی خود به شرکت بیمه دیگری باشد، شرکت‌های بیمه در جهت ابطال بیمه‌نامه با او همکاری نمی‌کنند. در واقع تنها در دو صورت شرکت‌های بیمه با ابطال بیمه شخص ثالث موافقت می‌کنند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  1. درصورتی‌که برای یک خودرو به ‌اشتباه دو بیمه‌نامه خریداری شده باشد. در این مورد خاص برخی از شرکت‌های بیمه با بیمه‌گزار همکاری می‌کنند. بیمه‌گزار می‌تواند با در دست داشتن بیمه‌نامه اول و مدارک خودرو به نمایندگی بیمه مراجعه کند. هزینه بیمه شخص ثالث بیمه‌نامه دوم که به ‌اشتباه خریداری شده است به‌صورت روزشمار از تاریخ صدور با بیمه‌گزار محاسبه می‌شود و بیمه‌نامه دوم باطل می‌شود.
  2. درصورتی‌که خودرو فرسوده باشد و اسقاط شود. در این حالت فرد می‌تواند با مراجعه به نمایندگی بیمه، بیمه‌نامه خود را باطل کند. بدین منظور ابتدا حق بیمه به‌صورت روزشمار از ابتدای صدور بیمه‌نامه کسر می‌شود و باقی مبلغ به مالک خودرو استرداد می‌شود.

ابطال بیمه‌نامه شخص ثالث تنها درصورتی امکان‌پذیر است که دو بیمه‌نامه برای خودرو صادر شده باشد.

آیا امکان انتقال تخفیف بیمه‌نامه خودروی فرسوده اسقاطی به خودروی جدید وجود دارد؟


مهم‌ترین تغییرات قانون جدید بیمه شخص ثالث که لازم است بدانید

همانطور که می‌دانید بیمه شخص ثالث بیمه‌ای اجباری برای وسایل نقلیه موتوری است و تمام خودروها باید تحت پوشش بیمه شخص ثالث باشند؛ به همین دلیل هم تغییرات قانون بیمه شخص ثالث برای همه دارندگان خودرو مهم است و ما در این مطلب به تغییرات قانون بیمه شخص ثالث در سال 1400 را توضیح داده‌ایم.

تغییرات قانون جدید بیمه شخص ثالث در روزهای پایانی سال 1399 اعلام شد و نسبت به قانون قبلی تفاوت‌های مهمی دارد.

قانون جدید انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث

تخفیف‌ عدم خسارت بیمه شخص ثالث یکی از مهم‌ترین موضوعات برای خریداران بیمه شخص ثالث است؛ به طوری که همیشه در هنگام خرید و فروش خودرو، داشتن تخفیف عدم خسارت با سال‌های زیاد، یک امتیاز محسوب می‌شد؛ چون با انتقال مالکیت خودرو، تخفیف‌های بیمه شخص ثالث هم به مالک جدید منتقل می‌شد و مالک جدید می‌توانست بیمه شخص ثالث خود را با قیمت کمتری تمدید کند.

اما در قانون بیمه شخص ثالث 1400 ، شرایط انتقال تخفیف تغییر کرده است و دیگر نمی‌توان تخفیف را در زمان فروش خودرو به مالک جدید منتقل کرد.

یعنی مثلا وقتی شما ماشینی می‌خرید که پنج سال تخفیف دارد، دیگر نمی‌توانید از تخفیف‌های آن استفاده کنید و باید بیمه شخص ثالث را بدون تخفیف تمدید کنید؛ چون طبق قانون جدید بیمه شخص ثالث تخفیف‌های عدم خسارت به شما منتقل نمی‌شود.

البته این قانون با هدف راننده محور شدن بیمه شخص ثالث تصویب شده است؛ به این صورت که هر فرد می‌تواند تخفیف‌هایی را که به نامش است برای خود حفظ کند؛ یعنی آن را به ماشین جدید خود یا بستگان درجه اول مثل والدین، همسر و فرزندان منتقل کند.

در قانون جدید بیمه شخص ثالث مشابه با قانون قبلی آن، یک شرط دیگر هم برای انتقال تخفیف وجود دارد و آن هم این است که برای انتقال تخفیف به خودروی فرد یا خانواده او، باید کاربری هر دو خودرو یکسان باشد؛ یعنی مثلا نمی‌توان تخفیف خودروی سواری را به خودرویی با کاربری تاکسی منتقل کرد.

قانون جدید بیمه شخص ثالث در مورد ثبت گواهینامه

در قانون بیمه شخص ثالث 1400 ، ثبت گواهینامه در زمان خرید بیمه ثالث الزامی است؛ یعنی در زمان خرید این بیمه، شما باید گواهینامه تمام افرادی را که از خودروی مورد نظر استفاده می‌کنند، ثبت کنید.

این قانون هم در راستای راننده محور شدن بیمه شخص ثالث تصویب شده تا تخفیف عدم خسارت بر روی گواهینامه رانندگان هر خودرو ثبت شود.

البته در حال حاضر این قانون مانعی برای پرداخت خسارت به سایر افراد نیست، یعنی اگر یک فرد با خودرویی تصادف کند و دچار خسارت شود، حتی اگر گواهینامه او در بیمه‌نامه آن خودرو ثبت نشده باشد، می‌تواند از بیمه خسارت بگیرد.

همچنین کسانی که قبل از تصویب این قانون بیمه شخص ثالث خود را خریده‌اند، نیازی نیست برای ثبت گواهینامه‌های خود اقدام کنند و می‌توانند در زمان سررسید بیمه‌نامه و تمدید آن، ثبت گواهینامه‌ها را انجام دهند.

 

قانون جدید خودروهای نامتعارف

قانون خودروهای نامتعارف از سال 1395 تصویب و اجرا شده است اما در قانون بیمه شخص ثالث 1400 تغییراتی داشته که خواهیم گفت.

طبق قانون، خودروی نامتعارف خودرویی است که قیمت آن بیشتر از نصف دیه ماه حرام باشد. در سال 1400 دیه ماه حرام 640 میلیون تومان است و بر همین اساس خودروهایی که قیمت آنها بیشتر از 320 میلیون تومان باشد، خودروی نامتعارف هستند.

یعنی به عنوان مثال اگر شما با ماشینی 1 میلیارد تومانی تصادف کنید، مقصر باشید و خسارت وارد شده هم 100 میلیون تومان باشد، لازم نیست کل خسارت را شما پرداخت کنید. مثلا ممکن است طبق فرمول قانون خودروی نامتعارف، سهم شما از پرداخت خسارت 30 میلیون تومان اعلام شود. در این صورت بیمه ثالث شما تا سقف خود را (که در سال 1400 حداقل آن 16 میلیون تومان است) به زیان‌دیده پرداخت می‌کند و فقط 14 میلیون باقی مانده به عهده شماست.

بقیه خسارت (یعنی ما‌به‌تفاوتی که در مثال بالا 70 میلیون است) به عهده راننده مقصر نیست و زیان‌دیده اگر بیمه بدنه داشته باشد، می‌تواند آن را از بیمه بدنه خود بگیرد.

 

سایر قوانین مهم بیمه شخص ثالث

(1) دیگر نیازی به دریافت الحاقیه نیست

از سال 1396 قانون جدید بیمه شخص ثالث برای الحاقیه تصویب شد و بر اساس آن دیگر نیازی نیست که با بالا رفتن نرخ دیه، افراد برای بیمه ثالث خود الحاقیه تهیه کنند. یعنی سقف تعهدات بیمه شخص ثالث در صورت افزایش مبلغ دیه، به‌صورت خودکار افزایش پیدا می‌کند.

(2) بیمه شخص ثالث راننده محور می‌شود

مطابق قانون جدید بیمه شخص ثالث، قانون راننده محور شدن به مرور اجرایی خواهد شد.


نرخ بیمه شخص ثالث در سال 1400 چگونه محاسبه می‌شود؟

در جدول زیر نرخ بیمه اعلام شده سال 1400 به تفکیک وسایل نقلیه مختلف، مشخص شده است.

تخفیف عدم خسارت

مهم‌ترین عامل تعیین نرخ بیمه شخص ثالث، عدم خسارت است. عدم خسارت در بیمه‌نامه‌ها به صورت مخفف با عبارت « ت ع خ» مشخص شده است. منظور از تخفیف عدم خسارت این است که راننده به ازای سال‌هایی که از بیمه‌نامه خود استفاده نکند، در هنگام تمدید از تخفیف برخوردار خواهد شد. به همین دلیل بسیاری از رانندگان تریجیح می‌دهند در تصادفات کوچک و کم‌هزینه، خسارت را به صورت شخصی پرداخت کنند. تخفیف عدم خسارت به صورت پلکانی محاسبه می‌شود. به عبارت بهتر هرچه سال‌های بیشتری از بیمه شخص ثالث استفاده نکنید، تخفیف بیشتری خواهید داشت. برای مثال در صورتی که 2 سال از بیمه‌نامه شخص ثالث خود استفاده نکرده باشید، از 5 درصد تخفیف بهره‌مند می‌شوید. در جدول زیر نرخ تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث مشخص شده است.

سال اول (سال دوم بیمه‌نامه)                    5%

سال دوم (سال سوم بیمه‌نامه)                   10%

سال سوم (سال چهارم بیمه‌نامه)                15%

سال چهارم (سال پنجم بیمه‌نامه)              20%

سال پنجم (سال ششم بیمه‌نامه)               25%

سال ششم (سال هفتم بیمه‌نامه)                30%

سال هفتم (سال هشتم بیمه‌نامه)               35%

سال هشتم (سال نهم بیمه‌نامه)                 40%

سال نهم (سال دهم بیمه‌نامه)                   45%

سال دهم (سال یازدهم بیمه‌نامه)               50%

سال یازدهم (سال دوازدهم بیمه‌نامه)         55%

سال دوازدهم (سال سیزدهم بیمه‌نامه)       60%

سال سیزدهم (سال چهاردهم بیمه‌نامه)     65%

سال چهاردهم (سال پانزدهم بیمه‌نامه)      70%


قیمت بیمه شخص ثالث چگونه محاسبه شده است؟

نرخ بیمه شخص ثالث به صورت سالانه اعلام می‌شود. چند فاکتور مهم در تعیین نرخ بیمه شخص ثالث اثرگذار است که در ادامه به صورت دقیق‌ هر یک را بررسی می‌کنیم:

 (1)حق بیمه پایه؛ مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده قیمت بیمه

قوه قضاییه کشور هر سال مبلغی را برای دیه کامل انسان در ماه حرام اعلام می‌کند. با توجه به ضوابط و فرامین دینی، دیه در ماه‌های حرام بیشتر از ماه‌های غیر حرام است. رقم دیه ماه حرام، تعیین‌کننده حق بیمه و تعهدات بیمه شخص ثالث است. ماه‌های ذی‌الحجه، ذی‌القعده، رجب و محرم چهار ماه حرام در سال قمری هستند. در سال 1400 دیه کامل انسان در ماه‌های حرام 640 میلیون تومان و در ماه‌های غیرحرام 440 میلیون تومان تعیین‌شده است. به استناد رقم تعیین‌شده قوه قضاییه حداقل پوشش مالی در سال 1400 معادل یک چهلم دیه کامل انسان در ماه‌های حرام است. به عبارت دقیق‌تر این عدد معادل 16 میلیون‌تومان است. سازمان بیمه مرکزی با استناد به این مبلغ حداقل و حداکثر حق بیمه پایه را محاسبه و به شرکت‌های بیمه‌ای اعلام می‌کند.

 (2) نوع وسیله نقلیه؛ تعیین کننده ریسک شرکت بیمه گر

همه وسایل نقلیه به یک‌اندازه در معرض تصادف نیستند. میزان ریسک وسایل نقلیه متفاوت است. نوع کاربرد وسیله نقلیه نشان‌دهنده ریسک و هزینه در حوادث رانندگی است. برای مثال تاکسی‌ها و خودروهای حمل و نقل بیشتر از سایر وسایل در معرض تصادف هستند و حق بیمه‌ ‌آن‌ها بیشتر است. معمولا این حق بیمه 10 تا 20 درصد بیشتر از حق بیمه وسایل نقلیه عادی است.

(3) عدم خسارت بیمه شخص ثالث؛ تخفیف در صورت تصادف نکردن

یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده قیمت بیمه شخص ثالث، عدم خسارت است. هرچقدر مالک یا راننده خودرو از بیمه شخص ثالث استفاده نکرده باشد، تخفیف بیشتری دریافت می‌کند.

(4) جریمه دیرکرد؛ همیشه باید بیمه داشته باشید

با توجه به اجباری بودن قانون بیمه شخص ثالث، در صورتی که شخص به هر دلیلی دیرتر از موعد نسبت به تمدید بیمه‌نامه شخص ثالث خود اقدام کند، بایستی حق بیمه بیشتری هم پرداخت کند. جریمه دیرکرد به صورت روزشمار محاسبه شده و حداکثر 365 روز است. به عبارت دیگر در صورتی که دو سال از اعتبار بیمه‌نامه بگذرد، تنها یک سال آن مشمول جریمه است.

 (5) تعهدات مالی شرکت بیمه

شرکت‌های بیمه تعهدات مالی مختلفی را در اختیار رانندگان می‌گذارند. به عبارت بهتر مبلغ حداقل پوشش مالی، کف تعهدات یک شرکت بیمه است. اما هر شرکت بیمه می‌تواند تعهدات بالاتری را هم متقبل شود. در این صورت شخص بیمه‌کننده اتومبیل باید هزینه بیشتری را هم پرداخت کند.

 (6) تخفیف شرکت های بیمه‌ای

بیمه مرکزی هر سال حداقل و حداکثر حق بیمه را تعیین می‌کند. شرکت‌های بیمه‌ای برای جذب مشتریان بیشتر تخفیف‌هایی را برای پرداخت در نظر می‌گیرند. این تخفیف شرکت‌های بیمه‌ای نیز بر روی نرخ بیمه شخص ثالث اثرگذار است.

 (7) اعتبار بیمه‌نامه‌ها

مدت اعتبار بیمه‌نامه شخص ثالث متغیر است. این مدت می‌تواند از چند روز تا یک‌سال باشد. معمولا اشخاص تمایل دارند که بیمه‌نامه‌ها را به صورت سالانه تهیه کنند. چراکه ریسک بیمه‌های کوتاه مدت بیشتر از بیمه‌نامه‌های بلندمدت است. با توجه به 7 عامل بالا، قیمت بیمه شخص ثالث برای خودرهای مختلف متفاوت است.

در صورتی که بیمه شخص ثالث را تمدید نکنیم، چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورت عدم تمدید به موقع بیمه شخص ثالث، علاوه بر جریمه دیرکرد تبعات دیگری نیز متوجه مالک خودرو خواهد شد. اولین و مهم‌ترین اتفاق، توقیف خودرو توسط پلیس راهنمایی و رانندگی است. در صورتی که پلیس خودرویی را متوقف کند و خودرو بیمه نداشته باشد، اتومبیل به پارکینگ منتقل‌ می‌شود. از طرف دیگر در صورت تصادف بدون بیمه‌نامه شخص ثالث، شرکت بیمه هیچ مسئولیتی برای پرداخت خسارت ندارد و تمامی خسارت بر عهده راننده خواهد بود. همچنین خرید و فروش خودرو بدون بیمه‌نامه شخص ثالث ممنوع و غیرقابل انجام است.

 


بیمه شخص ثالث چیست؟

تصادفات جاده‌ای و شهری همواره حادثه‌ساز است. حوادثی که بعضا منجر به خسارت‌های مالی و جانی سنگینی می‌شود. بیمه شخص ثالث برای پوشش این حوادث تشکیل‌شده است. قدمت بیمه در دنیا به سال سال 1898 میلادی باز می‌گردد. در ایران نیز در سال 47 برای اولین بار قانون بیمه اتومبیل تصویب شد. بیمه شخص ثالث از سال 1387 و به دنبال مصوبه مجلس الزامی شد. در صورت تصادف و ایجاد خسارت جانی یا مالی به افراد دیگر، بیمه شخص ثالث خسارت وارده را جبران و هزینه‌ها را پوشش می‌دهد. در حقیقت بیمه شخص ثالث برای حمایت از رانندگان تشکیل شده است. در بسیاری از تصادفات، هزینه‌های وارده بسیار سنگین و خارج از توان راننده است.

چرا بیمه شخص ثالث به این نام شناخته می‌شود؟

در بیمه‌ شخص ثالث راننده وسیله نقلیه شخص اول، شرکت بیمه‌ شخص دوم و فرد زیان دیده شخص ثالث به حساب می‌آید و علت نام‌گذاری بیمه شخص ثالث نیز همین موضوع است

 

بیمه شخص ثالث چه خساراتی را پوشش می‌دهد؟

بیمه شخص ثالث شامل خسارات مالی و جانی است. منظور از خسارت مالی هر نوع خسارتی است که به اموال شخص ثالث وارد شود. آسیب‌دیدگی خودروها در تصادفات را باید مصداق بارز خسارت مالی به حساب آورد. این خسارت توسط بیمه شخص ثالث پرداخت می‌شود. جدای از خسارات مالی، یکی از اصلی‌ترین وظایف بیمه شخص ثالث پرداخت خسارات جانی است. هر نوع آسیب جسمی که به فرد ثالث وارد شود یا باعث مرگ او شود، خسارت جانی است. شرکت بیمه از طریق پرداخت دیه یا ارش متعهد به جبران خسارت وارده است. ارش نوعی از دیه است که توسط پزشکی قانونی و رای قاضی تعیین می‌شود.


برخي از مشتريان ما